Spring til indhold
Hjem » Artikler » Nano teknologi gør livet som bilejer nemmere

Nano teknologi gør livet som bilejer nemmere

  • af

Når nanoteknologi kommer til biler – bliver det oversat til keramisk coating eller keramisk lakforsegling. 

Hvad er keramisk coating?

Princippet er det samme som i nano teknologi. 

Idéen er at en klar flydende væske, kommes på bilen i flydende form, og kort efter reaktionen med luft hærder det op og bliver til en glasagtig overflade, der er ekstrem hård. 

Lakken på bilen er (på trods af det ikke kan ses) ikke 100% plan. Når du påfører den keramiske coating vil den lægge sig ned i de mikroskopiske fordybninger og hjælpe med at gøre planen flad. 

Hvilke fordele er der ved keramisk coating?

De fleste nano-coatings / keramiske lakforseglinger giver lakken en glat og snavs/ smudsafvisende overflade. Det gør det svært for skidt på vejen at hæfte sig på lakken, så når bilen vaskes er der færre skadelige stoffer og snavs, der skal vaskes af, og det er samtidig væsentligt nemmere at vaske den, da snavset har svært ved at binde sig til lakken. 

Det betyder også at der kan gå længere tid mellem dine bilvaske, da bilen vil holde sig flot, og fri for snavs i længere tid.

Hvad er så ulempen?

Keramisk coating er for det første relativ dyrt målt pr ml. væske, og dernæst er det svært at påføre korrekt. Af samme årsag kræver mange keramiske coatings en certificering for at lægge den på bilen.

Find listen over certificerede keramisk coating installatører her>>

Dernæst er der nogle, der tror at den keramiske lakforsegling så gør at bilen ikke behøver blive vasket, vedligeholdt eller at den ikke kan få ridser. Det er desværre ikke sådanne – på trods ad de gode egenskaber i den nanokeramiske coating. 

Hvor længe holder en keramisk coating?

Det kan være svært at sige præcist hvor længe en keramisk coating holder, da det kommer an på hvilken keramisk coating der er lagt på, vejret og hvor mange kilometer du kører om året i bilen. Nogle producenter lover livstidsgaranti (her skal du nok sikre dig hvad for nolge ting du skal opfylde for at det gælder) – mens andre tilbyder f.eks. 1 år, uanset hvordan du behandler lakken / bilen. 

Hvordan vaskes en bil med keramisk coating?

Når du skal vaske en bil, der er blevet behandlet med en keramsik lakforsegling, bør du gøre det i hånden, med en pH neutral shampoo. Læs eventuelt denne guide til vask af en bil med keramisk lakforsegling. Periodisk skal du behandle for flyverust og tjære.

Nano vs voks

Voks og nano kan ikke sammenlignes direkte. Voks giver en udemærket beskyttelse af din bil og særdeles god glans og dybde til lakken – men den nano-keramiske lakforsegling giver en væsentlig stærkere og længere holdbarhed en voks.