Spring til indhold
Hjem » Artikler » Hvordan fremstiller man en magnet, og hvilket materiale er de egentlig lavet af?

Hvordan fremstiller man en magnet, og hvilket materiale er de egentlig lavet af?

  • af
fremstilling af magnet

Allerførst skal det siges, at magneter er en af de mest fantastiske opfindelser overhovedet. Dette skyldes, at de bliver anvendt til et kæmpestor mængde forskellige ting. Uanset om der er tale om din bils motor eller din laptop, så kan du være stensikker på at der et eller andet sted er en magnet at finde. Hvis du nogensinde har spurgt dig selv om hvad en magnet nærmere bestemt er for en størrelse, og ikke mindst hvilket materiale der anvendes til at lave dem, så skal du bare læse videre. Du er nemlig blot få minutter fra at kende svaret.

Flere typer

Svaret på disse spørgsmål afhænger faktisk af, hvilken type magnet der er tale om. For der findes nemlig både naturlige, såvel som menneskeskabte magneter. En naturlig magnet er kort sagt en stenart, der har den egenskab, at de rent faktisk kan tiltrække jern; og dette gør dem faktisk til en art magnet. Men hvis man ser bort fra nogle få naturlige magneter, så er resten af magnetklubben faktisk skabt af os mennesker.

Ferromagnetiske materialer

For at forklare hvad en magnet er, så er det vigtigt at du ved hvad et ferromagnetisk materiale er. Gruppen af ferromagnetiske materialer omfatter blandt andet kobolt og nikkel, og disse anvendes så til at fremstille magneter til vores alle sammens brug. Ved at udsætte disse materialer for elektrisk strøm, så kan man faktisk opnå at de bliver magnetiske. Ved at anvende et såkaldt magnetiserings armatur kan man nu føre strømmen gennem et ikke magnetiseret materiale, hvorefter denne polariseres. Resultatet af dette bliver således, at materialet nu bliver magnetisk.  Desuden findes der to typer magnetiske materialer indenfor ferromagnetik:

 

  • En permanent magnet: som navnet antyder er der her tale om en magnet, der altid forbliver magnetiske. En permanent magnet kan dog miste dens magnetisme, hvis den opvarmes ved en høj temperatur.
  • En midlertidig/blød magnet: der findes til gengæld også magneter, der ikke forbliver magnetiske. Derfor kaldes disse også ofte for en blød magnet.

Elektromagnetiske magneter

Udover de ferromagnetiske magneter, så findes der også en anden type magnet der laves af os. Denne magnet type kaldes for en elektromagnetisk magnet. Denne magnet fremstilles ved at føre strøm gennem en magnetisk trådspole. Det springende punkt er her, at denne trådspole udelukkende vil være magnetisk mens den har strøm ført igennem sig. Dette betyder selvfølgelig, at hvis du slukker for strømmen, så slukker du også for magneten. Denne type magnet er dog ikke den nemmeste i verden at fremstille, idet der kræves særdeles avanceret udstyr til at producere den.