Spring til indhold
Hjem » Artikler » Gør haven klar til foråret

Gør haven klar til foråret

  • af

Der går ikke lang tid før det kribler i manges hænder for at komme ud i jorden igen. Gøre klar til foråret, planter blomster, ordne bede og måske plante nogle bærbuske. Når man ordner sin have, er der dog flere ting man skal have øje for. Afhængig af hvor man bor henne, kan der ligeledes være nogle regler i forhold til beplantning af træer, men også hvor høje allerede satte træer må blive.

Hvor højt må et træ være?

Som udgangspunkt på et træ i ens baghave være lige så højt som det kan vokse. Der kan dog være enkelte tilfælde, hvor dette ikke gælder. Det kan eksempelvis være, hvis man bor i en boligforening, da bestyrelsen og repræsentantskabet i disse typisk har sat rammerne for, hvor højt træ i folks baghaver må være.

Hvis man ikke bor i en boligforening, er der dog fortsat nogle ting man skal være opmærksom på, hvis man er i besiddelse af et træ i sin baghave. Her handler det ikke så meget om træets højde, men snarere hvorvidt dets grene stikker udover eller igennem hæk eller hegn og potentielt forstyrrer forbipasserende.

Jeg har valgt at fælde mit træ – hvad gør jeg med roden?

Der kan være flere årsager til, hvorfor man vælger at skille sig af med sit træ i baghaven. Det kan være, at træet skygger for solen, at det fylder for meget eller man blot trænger til forandring. Når man fælder træet skal man dog også være opmærksom på at fjerne roden. Dette kan dog være en næsten umulig kamp, hvis man forsøger sig med skov og spade. Her kan det altså være foretrækkeligt, hvis man søger professionel hjælp til rodfræsning. Dette efterlader typisk et mindre hul med savsmuld, der er lige til at fjerne, hvorefter man kan udfylde hullet med jord. På den måde slipper man for selv at kæmpe med at fjerne træroden, hvorefter man let og hurtigt har mulighed for at så nyt græs eller måske arrangere et blomsterbed.

Plant et træ – hvornår?

De bedste tidspunkter at plante træer på, er i foråret og i efteråret. Det skyldes, at jorden ikke må være hverken for tør, som den kan være henover sommeren, men heller ikke for våd, som den kan være henover vinteren. Ønsker man at plante et nål- eller løvtræ bør man dog gøre det i enten oktober eller november.