Spring til indhold
Hjem » Artikler » Sådan påvirker søvnen din hverdag

Sådan påvirker søvnen din hverdag

Søvn er utrolig vigtig for at din krops og din hjernes daglige funktion. Derfor er det super vigtigt, at du prioriterer din søvn, og undersøger forskellige måder at forbedre din søvn på. Det skal handle både om kvaliteten og mængden; du har brug for det.

Søvnens betydning for dig

Uden mad og drikker duer helten ikke. Og helten duer altså heller ikke uden søvn. Søvn er en del af vores basisbehov, og vi har behov for søvn ligesom vi har behov for at trække vejret; det er kort sagt ikke et valg. Uden søvnen bliver man selvfølgelig træt og sløv, men man bliver også mere irritabel, hurtigere udmattet, mindre snu, og generelt vil man ikke leve op til sine egne standarder. Forestil dig at du er i gang med en vigtig opgave; når du ikke sover nok eller godt nok, vil du have større tendens til at hoppe over hvor gærdet er lavest, og dermed vil du ende med at være mindre grundig.

Søvnens betydning for din hjerne

Hvorfor bliver man så sløv og irritabel uden søvn? Det er blandt andet på grund af din hjerne. Når du sover, er din hjerne stadig vågen, fordi den har et vigtigt stykke arbejde at udføre. Hver dag indsamler din hjerne en masse forskellige oplysninger. Alt, hvad du har læst, set og tænkt bliver noteret ned af hjernen, og når du så er faldet i søvn, begynder hjernen at sortere informationen og forbinde det med eksisterende oplysninger. Det er sådan, hjernen får tid til at lære nye ting. Uden nok søvn eller god nok søvn får hjernen ikke muligheden for at færdiggøre opgaven, og derfor kan den ikke følge med, når den så får ny information. Det er dette, der kan lede til frustration og udmattelse.

Søvnens betydning for din krop

Selvfølgelig er søvnen også meget vigtig for din krop; det hele sidder jo trods alt sammen. Din krop har brug for søvnen for at slappe af, så du spænder mindre i dine muskler, og så dine led kan få en pause. Dog er det ikke garanteret, at kroppen slapper af, når du sover. Det kan blandt andet være på grund af, at du sover på en dårlig madras, der ikke passer til dine behov. Du kan læse meget mere om gode madrasser her. En god madras skal passe til din vægt, din præference inden for hårde eller bløde madrasser, og den skal ikke forårsage muskelsmerter.

Prioriter dig selv

Når du prioriterer din søvn, prioriterer du dig selv. Det er aldrig en god idé at gå på kompromis med søvnen. Der er kun 24 timer i døgnet, men du skal helst sove 7-9 af dem. Du kan simpelthen ikke fungere i længere tid uden, og selv, hvis du formår at lave noget, er det oftest af lavere kvalitet end normalt. Det er det værd at finde ud af, hvordan du kan komme til at sove bedre. Med den rigtige mængde og kvalitet af søvn, er hele dit væsen meget mere klar til at møde dagen.